Bílí Tygři Liberec

Petr Haken hodnotí dosavadní část sezóny nejen z pohledu juniorů

Date of publication Author Kryštof Rossmann

Liberec – Šéftrenér akademie a trenér juniorů Petr Haken přišel zhodnotit uplynulou část sezóny z pohledu samotné nejstarší mládežnické věkové kategorie i ostatních mládežnických kategorií. „Bojujeme na všech frontách,“ říká na úvod.

Jak byste zhodnotil dosavadní část ročníku DHL Extraligy juniorů?
Zatím jsme trochu jako na houpačce, ale jsme rádi, že se nám daří zůstávat ve středu tabulky. Soutěž je velmi vyrovnaná, zvládáme zápasy, které končí vysokým skóre. Střídáme vítězství s porážkami, nicméně snažíme se začleňovat všechny hráče, celý kádr. Takže si myslím, že můžeme být spokojeni a věřím, že budeme i nadále pracovat a zlepšovat se.

Je něco, co by potřebovalo v herním projevu výrazně zlepšit?
Inkasujeme spoustu zbytečných branek. Musíme se z toho poučit. Chvílemi rozhoduje naše nekoncentrovanost. Vidím na hráčích, že někdy chtějí až moc, s čímž následně máme problémy, ale věřím, že se to zlepší. Určitě bychom měli zdokonalit zakončení, jelikož máme dostatek střel, ale góly přibývají těžce. Velké množství hráčů je v Benátkách, čímž jsme trochu o střeleckou kvalitu ochuzeni, nicméně ostatní hráči musí pracovat a zlepšovat se. Následně kladu velký důraz i na obrannou činnost a samotnou hra v obranném pásmu.

6.kolo juniorka: Liberec-Sparta

Jak je těžké snažit se, co nejvíce sehrát tým, když řada hráčů působí ve WSM lize potažmo A-týmu a na mnoho zápasů nejsou k dispozici?
Je to velmi náročné, v každém zápase máme rozdílnou sestavu. Když někteří hráči z důvodu jejich působení v Benátkách na tréninku chybí, tak nemůžeme nacvičovat přesilové hry, z čehož vyplývá i samotná souhra dvojic, trojic nebo pětic. Tento problém zažívám už několikátou sezónu, ale na druhou stranu jsme tu proto, abychom hráče posouvali do mužských kategorií. Každý trenér je velmi rád a je to zároveň ukázka jeho práce, pokud jsou kluci schopni hrát mezi muži. Nyní jich působí, ať už v Benátkách nebo A-týmu, poměrně dost a chybí nám, nicméně jsme tu pro jejich rozvoj a jsme velmi rádi, že se prosazují v seniorských týmem.

Sledujeme samozřejmě také hráče ve starším dorostu, určitě bychom některé z nich chtěli využít. Trochu mě mrzí někteří hokejisté ročníku 97. Byli bychom rádi, kdyby se trochu více herně projevovali. Ale věřím, že pokud na sobě budou chtít pracovat, zlepšovat se a vydrží, tak se to projeví a budou lepší a lepší.

Prezentujete se velmi ofenzivní hrou, stanovili jste si to před sezónou jako jeden z úkolů?
Myslím, že ofenzivní hra je velmi důležitá, nemáme rádi zbytečné bránění, ustupování a hraní odstoupené obrany. Preferujeme pohyb po celém hřišti, snažíme se agresivně napadat, ať už v útočném, středním nebo obranném pásmu. Obzvlášť defenziva v obranném pásmu musí být velmi aktivní, z čehož také občas pramení některé z chyb hráčů, ale to se stává i v seniorských týmech.

V juniorce je velké množství kluků, kteří se útočnou hrou podle mého názoru mnohem víc naučí. Samozřejmě někdy zaváháme, někdy propadneme, ale myslím, že na nějaké ustupování nebo hraní odstoupené obrany máme ještě dostatek času. Ofenzivní hrou se navíc rozvíjejí samotné dovednosti i čtení hry u mladých hráčů daleko více.

Jak byste zhodnotil mládež z celkového pohledu
Doslova bojujeme na všech frontách. Jsme velmi rádi, že se podařilo po loňské sezóně mladšímu dorostu postoupit do TOP4, čímž si zajistil účast v play-off. Na to se teď mohou hráči v nadstavbové části připravit a bojovat o co nejlepší umístění. To je určitě jeden ze stanovených cílů, který se nám povedl splnit, což nás těší.

Doufám, že se nám povede protlačit mezi nejlepší čtveřici i starší dorost, za což by byla také jistota vyřazovacích bojů a kvalitních soupeřů. Soutěž je velmi vyrovnaná, ale já klukům věřím. Samozřejmě poté bude hodnocení ještě mnohem příjemnější. Ale postavení všech tří nejstarších mládežnických celků je solidní. Snažíme se s mladými hráči pracovat a věřím, že je to vidět. Jsme rádi za sebemenší úspěch. A jak již jsem říkal, naším cílem je hlavně posouvat hráče do seniorských kategorií, myslím, že se nám to daří a určitě chceme touto cestou pokračovat i nadále.

Pro sdílení musíte povolit cookies sociálních sítí. Detaily a nastavení

Sdílet

Nejnovější video

Slavná trojice aneb selská jízda

Nejnovější články

Bojovník Šír se loučí s Libercem

Klub uplatnil opci u tří hráčů

Ve finále Zlaté helmy hned dva Tygři!

Z našeho fanshopu

Hrnek malý s logem

89 Kč
Koupit

Mikina s logem dámská šedá

895 Kč
Koupit

Triko jednobarevné logo pánské bílé

320 Kč
Koupit

Klíčenka s kovovým plíškem

55 Kč
Koupit